2023. 11. 06

11 vadonatúj gyerekszobai trend, amelyek nem csak a kicsik, hanem a szülők kedvencei is lesznek!

A babaszoba, majd később a gyerekszoba tervezése izgalmas és szórakoztató utazás lehet, tele kreativitással és lehetőségekkel. A 2023-2024-es gyerekszoba trend-előrejelzések segítenek egy olyan tér létrehozásában, amely szerethető, funkcionális, és mind a gyermekek, mind a szülők személyiségéhez igazodik.

Milyen színeket használjunk, milyen formák segítik leginkább játékosan a gyerekek fejlődését? Hogyan teremtsünk a gyerek szobájában nyugodt, mégis játékos és inspiráló légkört? A 2023-as KidExpón és a párhuzamosan megrendezésre kerülő  BabaMama Expón szakértők és számos kiállító segítségével minderre választ kaphatnak az érdeklődő szülők. 

Mászókák, minták, hálók

Gyerekkorban a mozgás mindig a játékossággal, a kalandokkal párosul. Játék közben a kerti játszótér könnyed környezetében tanulja meg gyermekünk a csapatszellemet, a szociális beilleszkedést, a stresszkezelést, az önzetlenséget, kialakul az egészséges önbizalom és fegyelem. Milyen jó, ha ezeket a kalandokat esős vagy hideg napokon is átélhetik a gyerekek! Ha lehetőségünk van rá, tervezzünk a szobájukba mászófalat, függesszünk fel hintát, vagy akár egy hálóból készült galériát is tervezhetünk, ha elég nagy a belmagassága a térnek. Így rossz idő esetén sem kell lemondani a mozgásról!

Íves formák

A reneszánsz ihletésű boltíveket már egy ideje látjuk bekúszni a belső terek világába, de ez a trend csak tovább hódít, és igazán modern esztétikát teremt. A boltív egy ideális téma a gyermek hálószobájában is, mivel segít létrehozni egy fókuszpontot a szobában. Különböző színű és stílusú íves falmatricák vagy festett boltívek használhatók fal kialakítására, vagy olyan fontos tárgyak keretezésére, mint a kiságy vagy a pelenkázó asztal. Az ívek beépíthetők a bútortervezésbe is, például íves könyvespolc vagy fejtámla formájában. Az íves formák használata elegáns és stílusos választás, nem mellesleg kevesebb a sérülés lehetősége is az áramvonalas bútorok alkalmazásával.

Trendi színek

Ha követed a legújabb tervezési trendeket, különösen a 2023-ra vonatkozó szín-előrejelzést, valószínűleg észrevetted, hogy a sokáig uralkodó semleges színek kevésbé népszerűek, bár bizonyos tervezési projekteknél még mindig divatosak. Az egykor elfeledett, merészebb, önkifejező értékekkel rendelkező árnyalatok az új szezonban minden bizonnyal vezetik a divatos dizájnötletek listáját. Ha gyermeked nagyon szereti az élénk színeket, vagy van kedvenc színe, ne habozz azt használni szobájának kialakításakor! Ebben az évben a legdivatosabb gyerekszoba színek a nyugtató sárga, a lágy menta, a porrózsaszín, a levendula, a világoszöld, a földes narancs és az olívazöld.

Egyedi emeletes ágyak

Kis alapterületű lakásban helyet találni a gyerekek birodalmának bizony nagy kihívást jelent. Hozzáértő tervezéssel és némi leleményességgel azonban minden megoldható.  Például emeletes ágyak használatával sok helyet spórolhatunk. Egy ötletes emeletes ággyal kifejezetten inspiráló és aktív környezet alakítható ki a kicsiknek. Nem kell mindig a hagyományos formákat követni. Megbízhatunk egy ügyes szakembert, hogy készítse el az általunk megálmodott egyedi ágyakat, vagy bátran játszhatunk a színekkel és a formákkal is. Izgalmasabbá varázsolhatjuk a helyet, ha elfüggönyözhetővé tesszük, vagy látványos textillel vonjuk be a régi ágyat, de igazán izgalmasak azok a faágyak is, melyeknél hosszú lécekkel oldjuk meg a magasított résznél a leesés-védelmet.

Mintás szobák

Mondj búcsút a semleges, bézses, barnás szobáknak és merészebb árnyalatokkal, a pasztell és az élénk színek kombinációival varázsold színessé gyermeked szobáját! Kis méretű terek esetén a fehér alap jobb választás, ebben az esetben a kiegészítőkön jelenjenek meg az élénk színek. Vidám és játékos lesz a végeredmény, ha a mintákat és a színeket is merészen kombinálod.

Moduláris rendszerek

A gyerekszoba sok elemből áll, és a belső teret nehezebb megtervezni, ha kicsi a hely. Szerencsére léteznek olyan moduláris bútorok, amelyek mindent egyszerre oldanak meg, és még divatosnak is tűnnek, hiszen minden olyan tervezési megoldás sikeres, amely minden körülmények között működőképes marad. Fontold meg a moduláris elemeket, például a több puha párnából készült társalgót, amellyel gyermeked játszhat, és erődítményt hozhat létre, miközben fejleszti képességeit. A moduláris típusú bútorok előnye, hogy a saját igényei szerint állíthatja össze őket az ember és a tervezésük során sokszor figyelembe veszik a designerek azt is, hogy a gyerekek gyorsan nőnek, így sokszor állatható a magasságuk.

Inspiráló galéria falak

Képekkel dekorálni a falakat nem egy nagy újdonság, de egy stílusosan összeállított galériafal azért kihívást jelenthet egyeseknek. Lehet a gyerkőcök saját alkotásaival egyedivé tenni egy falszakaszt, de keverhetjük akár a saját rajzok és a poszterek vagy illusztrációk világát is. A lényeg, hogy próbáljunk meg egyedi és inspiráló falat létrehozni! Számos ötletet találhatunk az interneten is, és ha a gyerkőc már elég nagy hozzá, akár ő maga is összeállíthatja a saját kis galériáját. A képek természetesen idővel cserélgethetők, így a szoba hangulata is időről időre átalakulhat.

Tárolás az ágy alatt

Az ágy alja az egyik legértékesebb tároló rész minden szobában, különösen a gyerekszobában. Ne hagyjuk hát parlagon heverni! Ha kellően magasra kerül az ágy, akár a gyerkőc egész ruhatára is elférhet az ágy alá tervezett fiókokban, szekrényekben. A magas szekrények egyébként is nehezen hozzáférhetők a kicsiknek, ráadásul sok helyet foglalnak el és zsúfolttá tehetik a kisebb helyiségeket.

Eklektikus gyerekszobák

Az eklektikus stílus teret enged a képzeletnek: ötvözi a józan észt a fantáziával, az egységet a káosszal és a tradicionálist a modernnel. Az eklektika túlszárnyalja a hagyomány által felállított határokat. Az eklektikus stílus nem jelent rendetlenséget, hanem a korszakok, stílusok, formák, színek, textúrák és minták kohézióját. Egy eklektikus stílusban megtervezett szoba egyesíti azt, ami rögtönzött és azt, ami tervezett. Ez a stílus bátorítja az eredetiséget és a szabad kifejezést, ezért gyerekszobák berendezésénél kifejezetten előnyös

Dekoratív könyvek

A szépen illusztrált gyerekkönyvek borítói csodásan mutatnak az erre kialakított polcokon.  Válasszunk keskenyebb képtartókat, hiszen a borítókkal kifelé tesszük fel őket a polcra. Egy sima fehér falon is nagyon mutatósak tudnak lenni a színes borítók. De extra dekorációs tippekkel tovább fokozhatjuk a vizuális hatást, például úgy, ha különböző színekre festjük a polcokat. Jó ötlet a polc melletti olvasósarok kialakítása, vagy helyezhetjük az ágy melletti falra, így az esti mesékhez kiszemelt kedvenc könyvekkel tölthetjük fel a sorokat.

Kedvenc téma a falakon: a természet

Nem mindenki szereti a tematikus szobákat, és mi is azt gondoljuk, hogy izgalmasabb, ha nem egy téma jelenik meg a gyerekszobában. Azokat ugyanis hamar elunhatja, vagy kinövi a gyerek. De a természet egy olyan motívum, ami kivételt képez. Nagyon hálás téma, a gyerekek, sőt, sokszor a szülők is imádják az állatokat, és a növényeket. Bevinni egy kis természetet a gyerekek szobájába ráadásul elég trendi is. A tájképek, poszterek, növény és állatmintás tapéták sosem voltak ennyire népszerűek, mint ezekben az években - és ez a tendencia úgy tűnik, még egy darabig velünk marad.

Tarts velünk november 24-26. között a Budapest Arénában, hiszen a KidExpo és a BabaMama Expo kiállítói palettájából a teljes baba- és gyerekszobát berendezheted, miközben izgalmas programokon vesz részt az egész család. Addig is csatlakozz hozzánk Facebookon és Instagramon további inspirációért!

VISSZA

Kövess minket

a social csatornákon is!

Milyen programokkal készülünk? Milyen kiállítókkal találkozhatsz novemberben a KidExpón? Csatlakozz hozzánk Facebookon, és kövess minket Instagramon hasznos és szórakoztató tartalmakért!