2023. 11. 04

Játszva tanulni – Fedezzétek fel a készségfejlesztő játékok világát!

Tudtad, hogy egy hatéves gyermek agyának súlya a felnőttkori méretének 90 százaléka? Sőt, már kétéves korukra elérik a felnőtt agyméret 80 százalékát! Ennek az elképesztően gyors fejlődésnek minden szülő szemtanúja, és segíthetik is gyermekeik okosodását, képességeik fejlesztését. Néha egy doboz vagy a konyhafiók is elég, ám érdemes beruházni néhány jó minőségű fejlesztő játékba, ami hosszú időre leköti a kis felfedezőket. Ezekből adunk az alábbiakban ízelítőt. Ha pedig beszereznétek valamit a gyerkőcnek, akkor az ország legnagyobb családi rendezvényén, a KidExpón a helyetek, ahol számos fejlesztő játékot ismerhettek meg és próbálhattok ki a gyerekekkel együtt, és a kedvenceket meg is vásárolhatjátok.

A szabad játék elengedhetetlenül fontos része a gyermekek életének. Gondosan összeválogatott készlettel azt is elkerülheted, hogy mindig újabb tárolókat kelljen venni a gyerekszobába – hiszen a kevesebb néha több. Bármilyen játékról is legyen szó, a gyerekek rengeteget tanulnak belőle: számukra ez az eszköze annak, hogy felfedezzék a világot, megértsék a környezetüket.

Nyílt végű játékok

Azokat a játékokat, amikkel sokféleképpen tud a gyermek játszani, nyílt végű játékoknak nevezzük. Ilyenkor ő maga alakítja a történéseket: építő elemekből bármit létrehozhat, de lehet akár kincs is az egyik építőkockából, amit meg kell találni egy kaland során. Egy baba vagy egy plüssjáték számtalan szerepjáték főszereplője lehet, csak a képzelet szabhat határt. Amikor a gyerek maga irányíthatja a játékot (vagyis nem a játék „mondja meg”, hogyan kell játszani), azzal fejlődik a fantázia, a logikus gondolkodás, a kreativitás, a problémamegoldó képesség, a szocializációs készségek. A szabad játék önállóságra nevel, önbizalmat ad, az egyéni döntéshozatal képessége is erősödik, oldja a szorongást. 

Szenzoros játékok

Egy doboz, kavicsok, faág, vizespalack – aki látott már felfedező korszakát élő babát és kisgyereket, az tudja, hogy ezek az egyszerű, hétköznapi dolgok mennyire le tudják őket kötni. Ez is az érzékszervi, szenzoros játék egy formája. Ezek hatékony eszközt jelentenek az (általában csak felnőttkorban elsajátított) önszabályozási készségek és az érzelmi intelligencia alapjainak kiépítésére, fejlesztik a memóriát és a motoros készségeket. A különböző zenélő játékok, a gyurma, a formaválogatók, az eltérő anyagú és felületű labdák, a vizes játékok, a matatófalak mind ebbe a kategóriába tartoznak. 

Könyvek

Nem kell különösebben magyarázni, milyen jó hatással vannak a könyvek a fantáziára és a szókincs bővítésére. A tapintható babakönyvek, a pop-up könyvek és a mesék közös olvasása elősegíti az együttműködést, fejleszti a társadalmi-érzelmi tudatosságot és a kommunikációs készségeket.

Írás-olvasás tanulását könnyítő játékok

Iskolára készülő vagy már kisiskolás gyerekeket olyan játékokba is bevonhatunk, amik nem csak szórakoztatóak, de az írás-olvasás elsajátítását is megkönnyítik, ráadásul nem is különösebben eszközigényesek. A hangok felismerését fejleszti például a szólánc, amikor az előző szó utolsó betűjével kezdődő szót kell mondania a játékosoknak. A memóriajáték során a koncentrációs készséget és a megfigyelőképességet fejleszthetjük. A hallást és a koncentrációt egyaránt fejleszti az a játék, amikor egy lezárt dobozt megrázunk, és ki kell találni, milyen tárgyat rejtettünk el benne. A térbeli tájékozódást a hideg-meleg játékkal segíthetjük, amikor egy tárgyat elrejtünk és a hideg, meleg, langyos, forró instrukciókkal érzékeltetjük, mennyire van közel a gyerek a rejtekhelyhez.

Plusz egy tipp

Teljesen ingyen van, mégis az egyik legfontosabb dolog a kicsik fejlődése szempontjából: a szeretet. Soha ne hagyj ki egy lehetőséget se egy ölelésre, puszira, simogatásra, egy támogató, kedves szóra, ugyanis ezek nagyon is hozzájárulnak az egészséges fejlődéshez. A mondókázás, éneklés, zenélés szintén előnyösen hat. Mindezek elengedhetetlenek a gyerekek nyelvi, szociális és érzelmi fejlődéshez, amelyek alapjait szintén ilyenkor építjük a kis fejekben.

Próbáld ki és vidd haza a legjobb játékokat!

November 24-26. között a KidExpo standjainál rengeteg játékot próbálhattok ki. Idén is sokféle ügyességet és kreativitást fejlesztő játék várja a gyerekeket, akik bátran alkothatnak is a kézműves foglalkozásokon. A szülőket hasznos előadások várják egyebek mellett olyan témákban, mint a szájápolás vagy a helyes táplálkozás.

A KidExpo testvérrendezvénye az azonos jeggyel látogatható BabaMama Expo, ami a gyermektervezéstől a három éves korig terjedő időszak legszélesebb téma- és termékválasztékával vár titeket. Addig is böngéssz a folyamatosan bővülő programok és kiállítók listájában, csatlakozz hozzánk Facebookon és Instagramon!

VISSZA

Kövess minket

a social csatornákon is!

Milyen programokkal készülünk? Milyen kiállítókkal találkozhatsz novemberben a KidExpón? Csatlakozz hozzánk Facebookon, és kövess minket Instagramon hasznos és szórakoztató tartalmakért!