standprogramok
2023. 11. 09

Élvonalbeli kortárs gyermekirodalom, illusztrációs workshop és felolvasás vár a KidExpón

A lelket felüdíti, a szellemet inspirálja, a kisgyermek sokirányú készségeit fejleszti, mi az? Hát persze, hogy a mesehallgatás!

A felolvasásnak, az esti vagy szünidős mesehallgatásnak óriási szerepe van nem csak az olvasásra nevelésben, de a gyerekek nyelvi, irodalmi és szellemi képességeinek fejlődésében is. Akiknek a szülei gyakran olvasnak fel hangosan, azoknak a gyerekeknek az agyi tevékenysége észlelhetően aktívabb, mégpedig a vizuális képzelőerő és a narratív értelmezés tartományában. Kutatások igazolják, hogy jobb iskolai eredményeket érnek el azok a gyerekek, akik átlagosan napi 15 perc meseolvasásban vesznek részt. Sőt, azoknak a gyerekeknek, akik mesét hallgatnak, 35-ször több esélye van olvasóvá válni és eredményesebben teljesíteni az iskolában. Már azt is tudjuk, hogy minél rendszeresebben és minél korábban hallgatnak a kicsik felolvasást, annál inkább fejlődnek észbeli, kognitív képességeik, nem csak a nyelvórákon, de matematikából is.

A KidExpón az Olvasósarok asztalánál folyamatos, személyre szóló könyvtanácsadást tartanak korosztály, téma, műfaj és igény szerint szülőknek és gyerekeknek Harmath Artemisz irodalomtörténész, kritikus, a MeseCentrum alapító-vezetője, illetve a MeseCentrum munkatársa, Nyulász Péter közreműködésével. A legkisebbek babakönyveitől az érettségizőknek ajánlott olvasmányokig böngészhetők majd a kiadványok. Az Ifjúsági és Gyermekirodalmi Centrum szakemberei szívesen beszélgetnek bármilyen olvasással kapcsolatos témáról, és szívesen megosztják húszéves, sokirányú tapasztalataikat és a szakirodalom, a közvéleménykutatások adatait is. Izgalmas, rövid szöveg kerestetik? Nehéz helyzet adódott a családban? Melyik lovasmese igazán jó gyerekirodalom is? Új verseket szeretne olvasni a gyerek? Keressetek, válogassatok könyvet együtt a helyzetre! Cikkünkből többet is megtudhatsz a kezdeményezésről és a programról.

Tekintettel a gyerekirodalomra

Az Ifjúsági és Gyerekirodalmi Centrum (IGYIC) célja a magyar nyelven olvasható, értékhordozó gyerek- és ifjúsági irodalom szerzőinek és kiadványainak népszerűsítése, a pedagógusok és a kultúra közvetítők szakmai segítése, a szülők és az érdeklődő közönség tájékoztatása. Tevékenységük része, hogy gyerek- és ifjúsági irodalmi mintaprojekteket hoznak létre és módszertani segítséget nyújtanak óvodától a gimnázium végéig, valamint elősegítik az alkotók és olvasók személyes találkozását.

A Mesecentrum a szervezet naponta friss tartalommal bővülő online gyerekirodalmi magazinja, amely egyben az IGYIC „kirakata” is. Rovataikban független szakértők írásai segítenek tájékozódni a gyerekkönyvek soktényezős piacán a szülőknek, a pedagógusoknak és a gyerekirodalmi szakmának is. Olvashatók nagyinterjúk a legkedveltebb szerzőkkel és illusztrátorokkal és a különleges irodalmi gyerekcsemegék alkotóival. Emellett minden héten programajánlóval várják a szülőket.

A MeseCentrum Olvasósarok elnevezésű programja a kortárs gyerekkönyvek és az olvasás, a mesehallgatás szeretetéről szól. Bármilyen kategóriában a minőségi, értékhordozó irodalmat, nyelvet és az igényes illusztrációt, könyvkiállítást részesítik előnyben, ezekből válogatnak friss és a gyerekek körében is bevált kiadványokat. Ezzel is támogatják a magyar nyelven író, kiváló kortárs szerzőket, kiemelten a minőségi, erdélyi gyerekirodalmat.

Mesél a filmsztár, illusztrációs workshop és személyre szóló ajánlások várnak a KidExpón

“A célunk az olvasásra nevelés, az esti mese olvasásának népszerűsítése. A gyerekek életében nagyon fontosak a mesék, és az, hogy a családtagjaik hangján hallják ezeket. A kortárs irodalomból mi válogatunk friss, innovatív szövegeket, melyek szórakoztatóak, ugyanakkor szépirodalmiak: esztétikai értékkel bírnak és formálják a világlátást.” - meséli dr. Harmath Artemisz. 

“Bár lesznek nálunk ifjúsági regények is, a KidExpón a 0-10 éves kort felölelő, illetve az óvodás korosztályra fogunk koncentrálni. A nyugalom szigete lesz nálunk babzsákokkal, meghívott vendégekkel, válogatott, minőségi irodalommal és mesekönyvekkel. Ezekből Móga Piroska színművész olvas majd fel a gyerekeknek a standon, Orosz Annabella Szép Magyar Könyv-díjas és nemzetközi shortlistes grafikus, gyerekkönyv-illusztrátor pedig “Rajzoljuk együtt!” címmel tart illusztrációs workshopot. Jómagam a hagyományos mondókák mellett a kortárs mondókák gyermekek fejlődésére gyakorolt rendkívüli hatását mutatom majd be.”

“A program során nemcsak színészek olvasnak a gyerekeknek, de a szülőket is arra buzdítjuk, hogy válasszanak egyet a csupa jó ajánlás közül, és olvassanak a gyerekeiknek! Emellett beszélgethetünk az olvasási szokásokról, arról, hogy mivel lehet a gyerekeket az olvasás világába csábítani, de kedvelt műfajon belül, vagy jóformán bármilyen téma, műfaj, probléma vagy korosztály mentén szívesen ajánlunk remek könyveket. Nem vagyunk kiadóhoz kötve, így szabadon és a lehető legszélesebb körből merítünk ajánlásaink összeállításakor. A meseolvasás körülményeire, technikájára, az ehhez kapcsolatos tippekre, és az olvasás megszerettetésének a lépéseire is kitérünk.”

Tarts velünk a 15. KidExpón november 24-26. között a Budapest Arénában, és találd meg a tökéletes könyveket és játékokat, melyek nem csupán szebbé varázsolják a gyerekkort, de páratlan segítséget nyújtanak a fejlődésben lévő, nyiladozó tudatú gyerkőcöknek. Addig is csatlakozz hozzánk Facebookon és Instagramon!

VISSZA

Kövess minket

a social csatornákon is!

Milyen programokkal készülünk? Milyen kiállítókkal találkozhatsz novemberben a KidExpón? Csatlakozz hozzánk Facebookon, és kövess minket Instagramon hasznos és szórakoztató tartalmakért!