Budapest Sportaréna
Egyre több kisgyermeket érint valamilyen ételallergia vagy -érzékenység, ami sok szempontból kihívást jelent a szülők számára, ám kellő tájékozódás és szakértői segítség igénybevételével ma már könnyen lehet alternatív alapanyagokat és recepteket találni. Erről beszélgettünk Pintér Mónikával, a Mentesen is teljesen! című könyv egyik szerzőjével, akivel a KidExpo egyik vendégeként is találkozhatsz a Papp László Budapest Sportarénában, ahol november 22-24. között egyebek mellett a gyermekek táplálásának témakörében is sok-sok izgalmas programmal és előadással várunk.
A KidExpo Szentkirályi nagyszínpadán november 22-én, pénteken Pintér Mónika mutatja be Mentesen is teljesen! című könyvét a BOOOK Kiadó támogatásával. Az ötgyermekes, multiallergiás szülők édesanyja okleveles gyógypedagógus, óvodapedagógus és német szakos tanító, aki főzőesteket is tart, ahol a glutén-, tej- és tojásmentes főzés-sütés rejtelmeibe avatja be az érdeklődőket. A KidExpón személyes motivációiról is beszámol majd, illetve hasznos tanácsokat ad a szülőknek ételallergiás vagy gluténérzékeny gyermekük megfelelő és kiegyensúlyozott étrendjének kialakításához. A színpadi program után karácsonyra hangolódva a szerzővel egy vadonatúj recept alapján mézeskalácsgolyót lehet készíteni.
Pintér Mónika szerint fontos, hogy a szülők ne essenek pánikba, ha valamilyen ételérzékenység merül fel gyermeküknél. Az édesanya öt gyermekéből három érintett ételallergiában, saját tapasztalatait megosztva hangsúlyozta, hogy ma már minden nagyobb áruházban, speciális üzletben és online is nagy választék érhető el különböző mentes alapanyagokból és készételekből is, így például a lisztet és a tejtermékeket nagyon könnyen lehet alternatív termékekkel helyettesíteni. A tojás kiváltása lehet picit nehezebb, de például a csicseriborsólisztet vízzel hígítva tökéletes tojásállagot lehet elérni, ami ideális rántott hús elkészítéséhez – tette hozzá. Az ételérzékenységek esetén fontos odafigyelni, hogy ne alakuljanak ki hiánybetegségek, ezért olyan alapanyagokat kell alkalmazni, amelyek sok kalciumot, magnéziumot és fehérjét tartalmaznak, ilyenek például a hüvelyesek, a zöld levelesek, a banán, a zabpehely. Ezekre a szempontokra is odafigyelve dolgozta ki receptjeit, majd gyűjtötte össze egy könyvbe a szerző.
A Mentesen is teljesen! című könyvben Ambrus Éva és Pintér Mónika 134 darab, elsősorban glutén-, tej- és tojásmentes receptet fejlesztettek ki. Mentes kenyerek, péksütemények, házi tészták, növényi tejhelyettesítők, házi szószok is szerepelnek a kötetben. A reggeli, tízórai- és uzsonnafalatok, valamint az ebéd- és vacsoraételek a mindennapok változatos és egészséges étkezését könnyítik meg, de gondoltak a szerzők az ünnepekre is, szülinapi tortákat, húsvéti kalácsot, karácsonyi mentes bejglit, szaloncukrot és habcsókot kínálva. A kötet második kiadása decemberben érkezik a könyvesboltokba. Az alábbiakban egy tradicionális karácsonyi finomság mentes verziójának receptjét hoztuk el ízelítő gyanánt.
Hozzávalók 10 szelethez:
AZ ALAPHOZ:
A KRÉMHEZ:
A HABHOZ:
A kiflit karikákra vágjuk. A pudingot a kétféle cukorral a növényi italban a csomagolás szerint megfőzzük. A mákot a kiflire szórjuk, a pudingot ráöntjük. Jól összekeverjük, a masszát kapcsos tortaformába simítjuk, és 180 fokon 25-30 percig sütjük. A krémhez a pudingot a kétféle cukorral a növényi italban a csomagolás szerint megfőzzük. Még melegen a kisült tortaalapra öntjük, és az egészet hagyjuk kihűlni. A növényi „tejszíntˮ a habfixálóval kemény habbá verjük, és a torta tetejét feldíszítjük vele.
Forrás: Ambrus Éva, Pintér Mónika: Mentesen is teljesen!, BOOOK
Fotó: Zergi Borbála, BOOOK